„In stare de bine” 2019

#INSTAREDEBINE este un program de finantare ce ofera granturi nerambursabile in valoare totala de 1 milion de euro organizatiilor neguvernamentale din Romania incepand din 2018.

Programul este sprijinit de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Obiectivul programului este cresterea calitatii vietii locuitorilor din comunitatile rurale si urbane, prin sprijinirea initiativelor care au un impact pozitiv in domeniile Cultura, Sport sau Viata Sanatoasa si se adreseaza cu prioritate grupurilor vulnerabile.

Cui se adreseaza: organizatiilor neguvernamentale din Romania (asociatii, fundatii sau federatii).

Domenii de actiune

  • Cultura: proiecte care stimuleaza expunerea si implicarea grupurilor vulnerabile si a comunitatilor din care acestea fac parte in activitati culturale/creatie culturala, sau care prin activitati culturale contribuie la prevenirea/combaterea situatiilor de vulnerabilitate a cetatenilor sau care contribuie la promovarea patrimoniului cultural, inclusiv imaterial, si valorificarea sa pentru dezvoltarea rurala si urbana in beneficiul grupurilor vulnerabile;
  • Sport: proiecte care cresc participarea grupurilor vulnerabile si a comunitatilor din care acestea fac parte la activitati de educatie fizica si sport, inclusiv evenimente sportive la nivelul comunitatii sau care, prin activitati sportive, contribuie la prevenirea/combaterea situatiilor de vulnerabilitate a cetatenilor;
  • Viata sanatoasa: proiecte care implica grupurile vulnerabile si comunitatile din care acestea fac parte in promovarea unui stil de viata sanatos, prin informare, activitati educationale sau de suport, abordand tematici precum nutritie, sanatate mintala, sanatatea relatiilor, educatie pentru sanatate, prevenirea discriminarii, a violentei domestice sau de gen, a consumului de substante (tutun, alcool, droguri etc.).

Buget total (pentru anul 2019): 4.455.000 lei, cu valoarea maxima a finantarilor acordate de 235.000 lei/proiect. 20% din bugetul solicitat va putea fi utilizat pentru activitati de dezvoltare organizationala.

In cursul anului 2019 sunt lansate 2 apeluri de proiecte.

Primul apel de proiecte din anul 2019 a fost lansat in aprilie 2019.

Al doilea apel de proiecte din anul 2019 va fi deschis in perioada 11 iunie 2019 (ora 09:00) - 13 iunie 2019 (ora 16:00). Mai multe detalii pe www.instaredebine.ro.

Pentru mai multe informatii despre utilizarea sistemului online, va rugam sa consultati manualul pus la dispozitie AICI.

Parteneriat

Kaufland se numara printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.200 magazine in 7 tari. Asumarea responsabilitatii ecologice si sociale este un aspect esential al politicii corporative Kaufland. Cea mai mare parte a proiectelor CSR sunt desfasurate in parteneriat cu asociatii nonguvernamentale regionale sau nationale si urmaresc implementarea de programe sociale complexe ce se adreseaza unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informatii vizitati www.kaufland.ro.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994. FDSC promoveaza o societate civila puternica si sustenabila, care contribuie la apararea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societatii civile, mobilizarea de resurse, incurajarea unui mediu favorabil si intarirea cooperarii cu celelalte sectoare. Fundatia dezvolta proiecte in domenii precum educatia, incluziunea sociala, economia sociala, valori europene, cooperarea pentru dezvoltare, deruleaza cercetari, campanii de promovare si advocacy si administreaza programe de finantare pentru organizatiile neguvernamentale. Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.

Fondul pentru Inovare Civica

Fondul pentru Inovare Civica (CIF) este un program de finantare adresat organizatiilor neguvernamentale, dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)  in 2011, ca raspuns la situatia si nevoile societatii civile din Romania.
CIF doreste sa fie un catalizator al potentialului cetatenilor de  a-si transforma si dezvolta comunitatile.

Obiectivul programului este sa sprijine initiative si actiuni civice inovatoare ale organizatiilor neguvernamentale din Romania, responsabilizarea si cresterea participarii active a cetatenilor pentru a contribui la dezvoltarea comunitatii.    

In anii anteriori, prin CIF  au fost  finantate  proiecte in urmatoarele domenii:
-    Mobilizarea si responsabilizarea cetatenilor, inclusiv in vederea unui acces imbunatatit la energie
-    Actiuni de advocacy si monitorizare a institutiilor/autoritatilor publice
-    Educatie civica si implicarea copiilor si tinerilor in viata comunitatii

Fondul pentru Inovare Civica a fost inca de la inceput sustinut exclusiv de donatori privati, precum  Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe sau donatori din Romania reprezentati in special de sectorul de afaceri prin companii responsabile social ca Enel Romania, OMV PETROM, Raiffeisen Bank si Ursus Breweries.

Incepand cu 2015, programul se deruleaza in parteneriat cu Romanian-American Foundation, care se alatura FDSC intr-un efort de a incuraja comunitatile sa isi contureze propriile modele de dezvoltare si implicare civica. Programul se va adresa in anii urmatori cu precadere organizatiilor mici, care lucreaza la firul ierbii, si al caror buget nu depaseste 240.000 lei/an.

Lista proiectelor finantate in 2017 poate fi consultata aici.

Aici puteti descarca pachetul de documente template (buget, graficul activitatilor, indicatori) pentru apelul 2018.