Fondul pentru Inovare Civica

Fondul pentru Inovare Civica (CIF) este un program de finantare adresat organizatiilor neguvernamentale, dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)  in 2011, ca raspuns la situatia si nevoile societatii civile din Romania.
CIF doreste sa fie un catalizator al potentialului cetatenilor de  a-si transforma si dezvolta comunitatile.

Obiectivul programului este sa sprijine initiative si actiuni civice inovatoare ale organizatiilor neguvernamentale din Romania, responsabilizarea si cresterea participarii active a cetatenilor pentru a contribui la dezvoltarea comunitatii.    

In anii anteriori, prin CIF  au fost  finantate  proiecte in urmatoarele domenii:
-    Mobilizarea si responsabilizarea cetatenilor, inclusiv in vederea unui acces imbunatatit la energie
-    Actiuni de advocacy si monitorizare a institutiilor/autoritatilor publice
-    Educatie civica si implicarea copiilor si tinerilor in viata comunitatii

Fondul pentru Inovare Civica a fost inca de la inceput sustinut exclusiv de donatori privati, precum  Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe sau donatori din Romania reprezentati in special de sectorul de afaceri prin companii responsabile social ca Enel Romania, OMV PETROM, Raiffeisen Bank si Ursus Breweries.

Incepand cu 2015, programul se deruleaza in parteneriat cu Romanian-American Foundation, care se alatura FDSC intr-un efort de a incuraja comunitatile sa isi contureze propriile modele de dezvoltare si implicare civica. Programul se va adresa in anii urmatori cu precadere organizatiilor mici, care lucreaza la firul ierbii, si al caror buget nu depaseste 240.000 lei/an.

Lista proiectelor finantate in 2017 poate fi consultata aici.

Aici puteti descarca pachetul de documente template (buget, graficul activitatilor, indicatori) pentru apelul 2018.

„In stare de bine”

#INSTAREDEBINE este un program de finantare ce ofera granturi nerambursabile in valoare totala de 1 milion de euro organizatiilor neguvernamentale din Romania pe parcursul anului 2018.

Programul este sprijinit de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
Kaufland a semnat un contract de sponsorizare cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, prin care este sprijinita activitatea fundatiei pentru dezvoltarea de proiecte de catre organizatii neguvernamentale in beneficiul comunitatilor din Romania.

Obiectivul programului este cresterea calitatii vietii locuitorilor din comunitatile rurale si urbane, prin sprijinirea initiativelor culturale, sportive si a activitatilor de promovare a unui stil de viata sanatos.

Cui se adreseaza: organizatiilor neguvernamentale din Romania (asociatii, fundatii sau federatii).

Domenii de actiune

  • Cultura: proiecte care sa stimuleze expunerea si implicarea cetatenilor de toate varstele in activitati culturale, creatia culturala, sau care sa contribuie la promovarea patrimoniului cultural, inclusiv imaterial, si valorificarea sa pentru dezvoltarea rurala si urbana;
  • Sport: proiecte care sa creasca participarea membrilor comunitatii la activitati de educatie fizica si sport, inclusiv evenimente sportive la nivelul comunitatii;
  • Viata sanatoasa: proiecte care implica cetateni de toate varstele in promovarea unui stil de viata sanatos, prin informare sau activitati educationale, abordand tematici precum nutritie, exercitiu fizic, sanatate mintala, sanatatea relatiilor si comportament sexual si consum de substante (tutun, alcool, droguri etc.).

Buget total (pentru anul 2018): 4.650.000 lei, cu valoarea maxima a finantarilor acordate de 235.000 lei/proiect.

In cursul anului 2018 sunt lansate 3 apelui de proiecte.

Pentru al treilea apel de proiecte sistemul de aplicare va fi deschis in data de 21 august 2018, in intervalul orar 09:00 - 16:00. Mai multe detalii pe www.instaredebine.ro.

Pentru mai multe informatii despre utilizarea sistemului online, va rugam sa consultati manualul pus la dispozitie AICI.

Parteneriat

Kaufland se numara printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.200 magazine in 7 tari. Asumarea responsabilitatii ecologice si sociale este un aspect esential al politicii corporative Kaufland. Cea mai mare parte a proiectelor CSR sunt desfasurate in parteneriat cu asociatii nonguvernamentale regionale sau nationale si urmaresc implementarea de programe sociale complexe ce se adreseaza unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informatii vizitati www.kaufland.ro.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994. FDSC promoveaza o societate civila puternica si sustenabila, care contribuie la apararea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societatii civile, mobilizarea de resurse, incurajarea unui mediu favorabil si intarirea cooperarii cu celelalte sectoare. Fundatia dezvolta proiecte in domenii precum educatia, incluziunea sociala, economia sociala, valori europene, cooperarea pentru dezvoltare, deruleaza cercetari, campanii de promovare si advocacy si administreaza programe de finantare pentru organizatiile neguvernamentale. Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.