In Stare de Bine

INSTAREDEBINE este un program adresat organizatiilor neguvernamentale din Romania, sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societitii Civile (FDSC), ce vizeaza sustinerea proiectelor dezvoltate in beneficiul comunitatilor din Romania.

Obiectivul programului In Stare de Bine: reducerea inegalitatilor sociale prin intermediul activitatilor culturale, sportive si de viata sanatoasa derulate pentru grupuri sau comunitati vulnerabile si prin actiuni de dezvoltare organizationala pentru sectorul neguvernamental.

Domenii de interventie:

  • Cultura: proiecte care faciliteaza implicarea grupurilor vulnerabile in activitati care vizeaza reducerea inegalitatilor sociale prin: organizarea de activitati culturale; prevenirea /combaterea situatiilor de vulnerabilitate a cetatenilor sau cresterea gradului de intelegere a unor situatii de inegalitate sociala prin activitati sau produse culturale, implicand si grupurile vulnerabile vizate; valorificarea patrimoniul cultural, inclusiv imaterial, pentru dezvoltarea comunitatilor rurale si urbane in beneficiul si impreuna cu grupurile vulnerabile vizate.
  • Sport: proiecte care faciliteaza implicarea grupurilor vulnerabile in activitati care vizeaza reducerea inegalitatilor sociale prin: organizarea de activitati de educatie fizica si sport, inclusiv evenimente sportive comunitare ce vizeaza implicarea grupurilor vulnerabile si a comunitatilor din care acestea fac parte; prevenirea/combaterea situatiilor de vulnerabilitate a cetatenilor prin activitati sportive.
  • Viata sanatoasa: proiecte care faciliteaza implicarea grupurilor vulnerabile in activitati care vizeaza reducerea inegalitatilor sociale prin abordarea mai multor aspecte ale vietii personale si sociale precum: starea de sanatate si integritate fizica (acces la servicii medicale, educatie pentru sanatate, terapii de specialitate pentru recuperare fizica,.), starea de sanatate mintala (acces la servicii de sanatate psihica, educatie pentru sanatate si constientizare provocarilor si problematicilor asociate sanatatii mintale), sanatatea relatiilor (educatie si sprijin pentru dezvoltarea relatiilor interpersonale eficiente, educatie si sprijin pentru recunoasterea si evitarea relatiilor abuzive, degradante, discriminatorii, reducerea unor factori de risc, precum conditii precare de locuire/munca etc.), stimularea si mentinerea de obiceiuri sanatoase (nutritie adecvata, miscare si sport, educatie pentru igiena, combaterea consumului de substante, etc)

Pentru detalii specifice privind apelurile de proeicte, alocarea bugetara si durata acestora va invitam sa cititi Ghidul Solicitantului si anexele lui specific, ce pot fi accesate AICI.

 

Efectiv Civic

Programul Efectiv Civic, dezvoltat de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, in parteneriat cu Romanian-American Foundation, are ca obiectiv sa sporeasca si sa consolideze capacitatea ONG-urilor in furnizarea de interventii de alfabetizare media si facilitare a dialogului intercultural intre copii si tineri.

Programul de fata se bazeaza pe trei piloni majori:
1. Cresterea capacitatii a 45 de ONG-uri (15 ONG-uri anual, timp de 3 ani) pentru a-si imbunatati interventiile in doua domenii importante pentru o democratie functionala: educatia media si dialogul intercultural.
2. Dezvoltarea capacitatii organizationale a ONG-urilor finantate, in vederea cresterii sustenabiliatii acestora si a imbunatatirii abilitatilor de a implementa proiecte.

Anual, un numar de aproximativ 25-30 de ONG-uri vor fi invitate sa participe la procesul educational si un numar estimat de 15 ONG-uri vor fi finantate. Toate proiectele finantate vor avea ca principali beneficiari copiii si tinerii, indiferent de tematica initiativei (educatie media sau dialog intercultural) iar in cadrul dialogului intercultural, implicarea comunitatilor de copii si tineri refugiati ucraineni in cadrul activitatilor este obligatorie.

Conectare.Dezvoltare.Acces

Apelul de proiecte Conectare.Dezvoltare.Acces, susținut de către Enel România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile este un apel privat de finanțare ce vizează susținerea proiectelor dezvoltate de către organizații neguvernamentale din România în beneficiul comunităților vulnerabile, în vederea sprijinirii zonelor slab dezvoltate în termeni de acces la servicii, educaţie, ocupare, sănătate etc.


Obiectivul apelului este creșterea calității vieții persoanelor care aparțin unor comunități vulnerabile.

Vor fi sprijinite inițiativele care au un impact pozitiv în următoarele domenii: accesul la educație, accesul la energie, și dezvoltarea economică a zonelor slab dezvoltate prin acțiuni de inovare socială (inclusiv integrarea persoanelor din grupuri dezavantajate).

Apelul de proiecte este dedicat inițiativelor organizațiilor neguvernamentale din România care contribuie la cel puțin una din cele trei priorități de intervenție, ce au ca reper principal Obiectivele de Dezvoltare Durabilă - ODD (adoptate în 2015 de către statele membre ale Organizației Națiunilor Unite).


Bugetul total al apelului de proiecte este în valoare de 750.000 RON iar sprijinului financiar acordat pentru un proiect este de minim 50.000 RON și maxim 120.000 RON.

Fondul pentru Inovare Civica

Fondul pentru Inovare Civica (CIF) este un program de finantare adresat organizatiilor neguvernamentale, dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)  in 2011, ca raspuns la situatia si nevoile societatii civile din Romania.
CIF doreste sa fie un catalizator al potentialului cetatenilor de  a-si transforma si dezvolta comunitatile.

Obiectivul programului este sa sprijine initiative si actiuni civice inovatoare ale organizatiilor neguvernamentale din Romania, responsabilizarea si cresterea participarii active a cetatenilor pentru a contribui la dezvoltarea comunitatii.    

In anii anteriori, prin CIF  au fost  finantate  proiecte in urmatoarele domenii:
-    Mobilizarea si responsabilizarea cetatenilor, inclusiv in vederea unui acces imbunatatit la energie
-    Actiuni de advocacy si monitorizare a institutiilor/autoritatilor publice
-    Educatie civica si implicarea copiilor si tinerilor in viata comunitatii

Fondul pentru Inovare Civica a fost inca de la inceput sustinut exclusiv de donatori privati, precum  Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe sau donatori din Romania reprezentati in special de sectorul de afaceri prin companii responsabile social ca Enel Romania, OMV PETROM, Raiffeisen Bank si Ursus Breweries.

Incepand cu 2015, programul se deruleaza in parteneriat cu Romanian-American Foundation, care se alatura FDSC intr-un efort de a incuraja comunitatile sa isi contureze propriile modele de dezvoltare si implicare civica. Programul se va adresa in anii urmatori cu precadere organizatiilor mici, care lucreaza la firul ierbii, si al caror buget nu depaseste 240.000 lei/an.